Categories
Blogi

Työ lapsiperheiden parissa palkitsee!

”Työssäni ehdottomasti parasta on sen monipuolisuus! Toimin esihenkilönä ja johdan koko tiimiä, jalkaudun perheisiin ja käyn hoitamassa lapsia. Pääsen näkemään arjen siellä perheessä ja esimerkiksi sen, millaisia haasteita perheillä on. Ylipäänsä on kivaa, kun pääsen tutustumaan erilaisiin ihmisiin tässä työssä,”

Irene Pentikäinen

Irene Pentikäinen pyörittää lapsiperheiden kotipalvelua


Meillä Sivinassa voi työskennellä kotisiivouksen ja kodinhoidon sijaan myös esimerkiksi lastenhoidon ja -kasvatuksen parissa! Näin tekee turkulainen Irene Pentikäinen, joka pyörittää lapsiperheiden kotipalvelua Sivinassa Varhan alueella (Varsinaissuomen hyvinvointialue):

”Kahden vuoden ajan olen vastannut Turun toimipisteen palveluista ja toiminut esihenkilönä kotipalveluiden tiimille. Vastaan lapsiperheiden kotipalvelun lisäksi omaishoidon vapaasta ja hoiva-avusta Varhan alueella.”


Lapsiperheiden kotipalvelun tiimiin kuuluu tällä hetkellä Pentikäisen lisäksi kahdeksan työntekijää, joista kaksi-kolme tekee töitä liki 20 tuntia viikossa, loput keikkaluontoisemmin:

”Tällä hetkellä meillä lapsiperheissä työskentelevistä henkilöistä suurimmalla osalla on lähihoitajakoulutus. Yksi keikkailijoista on koulutukseltaan sosionomi ja yksi on toimintaterapeutti”, Pentikäinen kertoo.

Pentikäinen on työskennellyt aiemmin hoivalaitoksissa ja hoivakodeissa vanhustenhoidon parissa, sekä mielenterveyskuntoutujien kanssa.

”On mukavaa, kun pääsin laitosmaailmasta näihin kotiin vietäviin palveluihin. Tämä on tosi kiva työ, olen tykännyt kovasti! Halusin työelämään vaihtelua ja uudenlaista näkökulmaa. Niitä tämä on tuonut, sekä uudenlaisia ihmisiä. Lasten ja perheiden kanssa on tosi palkitsevaa työskennellä”

hän hehkuttaa. Koulutukseltaan Pentikäinen on päivähoitaja (nyk. lähihoitaja) ja terveydenhoitaja. Häneltä löytyvät myös sairaanhoitajan AMK sekä -YAMK- tutkinnot:

”Olen hoitoalan ihminen täysin puhtaasti!”

Arjen apua perheille

Lapsiperheiden kotipalvelu on kunnan myöntämä palvelu, jota perheet voivat hyödyntää tarvitessaan ylimääräistä apua arkeensa. Kotipalvelu voi olla lastenhoitoa, lasten kasvatusta tai kotitöissä ja arjen askareissa auttamista. Palvelua voi hakea avuksi esimerkiksi synnytyksen jälkeiseen aikaan, vauvan valvottaessa tai, kun vanhemmat kokevat itsensä muuten uupuneiksi. Tavoitteena on tunnistaa, ehkäistä ja helpottaa perheiden pulmia ja haasteita mahdollisimman varhain, ennen kuin ne alkavat kasaantua.

”Meille tulee hyvin monenlaisia ja erilaisissa elämäntilanteissa olevia perheitä. Lasten ikä vaihtelee paljon. Monissa perheissä on myös erityislapsia, että meiltä vaaditaan monesti erityisosaamistakin”,

Pentikäinen selventää.

Lapsiperheet voivat hakea kotipalvelua kunnan myöntämällä palvelusetelillä. Seteli määrittää sen, mitä perheessä tehdään. Käynti voi sisältää lastenhoitoa tai lisäksi kodinhoitoa ja siivousta, ja palvelun ajankohta vaihtelee arkipäivistä iltoihin ja viikonloppuihin:

”Työ lapsiperheiden parissa on tosi mukavaa ja perheet ovat tosi iloisia siitä, että saavat tätä palvelua kotiin. Perheet ovat kiitollisia tästä avusta, mitä voimme heille tarjota. Toisaalta he voivat olla aika väsyneitäkin, koska ovat saattaneet odottaa pitkään, että saisivat apuja arkeensa, ennen kuin ovat sitä edes tohtineet pyytää”,

Pentikäinen pohtii ja jatkaa:

”Se on ikään kuin sitä kokonaisvaltaista perheen hoitamista, olen aina sanonut työntekijöillekin, että hoidetaan sitä koko perhettä, ei pelkästään niitä lapsia. Vanhempia siinä samalla tuetaan siinä perheen arjessa.”

Tukeminen on konkreettista auttamista, mutta myös keskustelua ja kuuntelua:

”Koetan aina vähän jututtaa vanhempia, ja saada keskustelua aikaiseksi. Samalla yritän arvioida heidän tilannettaan, ovatko he kovin väsyneitä ja tarvitsevatko he kenties jotain muutakin palvelua. Herkällä korvalla kuuntelen.”

Monipuolisuus, lasten kanssa touhuaminen ja uudet ihmiset parasta!

”Työssäni ehdottomasti parasta on sen monipuolisuus! Toimin esihenkilönä ja johdan koko tiimiä, jalkaudun perheisiin ja käyn hoitamassa lapsia. Pääsen näkemään arjen siellä perheessä ja esimerkiksi sen, millaisia haasteita perheillä on. Ylipäänsä on kivaa, kun pääsen tutustumaan erilaisiin ihmisiin tässä työssä,”

Pentikäinen kertoo. Lasten kanssa touhuaminen saa häneltä erityisesti kiitosta:

 ”Lasten kanssa oleminen ja touhuaminen sinänsä on kaikista palkitsevinta: lapset antavat palautteen saman tien. He ovat kauhean iloisia, kun perheeseen tulee joku ulkopuolinen, jos siellä on ollut jotain haastetta. Myös vanhemmat ovat usein hirveän tyytyväisiä siihen, että lasten kasvatuksessa ollaan tukena.”  

Kiinnostaisiko sinuakin työskennellä meillä lapsiperheiden parissa?

Sivina Kotipalveluissa voi työskennellä lapsiperheiden parissa Turun lisäksi myös Oulussa, Lahdessa, Porissa ja Jyväskylässä. Etsimme uusia lastenhoidon ammattilaisia vastataksemme jatkuvasti kasvavaan asiakastarpeeseen. Koulutusvaatimuksena on lähihoitajan tutkinto tai muu vastaava tutkinto.

Tutustu vapaisiin työpaikkoihin täällä!