Kotitalousvähennys


Tiesitkö, että voit saada kotisiivouksesta, kotipalveluista ja lastenhoidosta 60% kotitalousvähennyksen henkilökohtaisessa verotuksessasi?

Voit hyödyntää kotitalousvähennyksen myös silloin, kun ostat näitä palveluita mökillesi tai vapaa-ajan asunnollesi. Myös lähiomaisesi, joka on osallistunut palvelujen maksamiseen, voi saada kotitalousvähennystä.

Vuonna 2024 kotitalousvähennys on 60%. Voit siis vähentää 60% ostamiesi palveluiden summasta verotuksessa. Todellisuudessa siis maksatkin vain 40% palvelun alkuperäisestä hinnasta.

Vähennyksellä on maksimimäärä, eli sitä voi saada enintään 3500€ vuodessa henkilöä kohden. Omavastuu kotitalousvähennystä hakiessa on 100€ kokonaisuudessaan yhden vuoden aikana. Jos siis tilaat kotiisi ikkunanpesua, remontointiapua ja lastenhoitoa samana vuonna, maksat 100€ omavastuuosuuden vain kerran.

MITEN KOTITALOUSVÄHENNYSTÄ HAETAAN?

Kotitalousvähennystä voi hyödyntää kahdella tapaa:

1. Hae kotitalousvähennystä jälkikäteen veroilmoituksen täyttämisen yhteydessä. Muista säilyttää kuitit ja laskut tätä varten! Sivina toimittaa sopimusasiakkailleen kausitiliotteen, jota voit hyödyntää veroilmoituksen täytössä.

2. Vähennystä voi hakea myös sitä mukaa kun palveluita käyttää, ilmoittamalla tiedot verottajalle. Näin voit pienentää omaa veroprosenttiasi.

Tietyt etuudet, kuten samaan työhön liittyvät tuet, kotihoidon tuki tai omaishoidon tuki, voivat estää kotitalousvähennyksen saamisen. Myöskään tilanteessa, jossa käytät palveluseteliä, et voi hyödyntää kotitalousvähennystä.

MITÄ KOTITALOUSVÄHENNYS TARKOITTAA KÄYTÄNNÖSSÄ?

Alla pari havainnollistavaa esimerkkiä tilanteista, joissa asiakas hyödyntää kotitalousvähennystä ja saa siten siivouspalveluita erittäin edullisesti!

ESIMERKKI 1.

Tiina tilaa Sivinalta tiistaisin, kahden viikon välein, säännöllisen kotisiivouksen, johon kuluu siivoojalta yhteensä kolme tuntia. Hän asuu Helsingissä, jonka alueella siivouksen tuntihinta maanantaista keskiviikkoon on Sivinalla 50,90€. Kuukausihinnaksi ilman kotitalousvähennystä muodostuu 305,40€, josta kotitalousvähennys on 60% eli 183,24€. Omavastuu on 100€, jonka Tiina maksaa ensimmäiseltä kuukaudelta. Kotitalousvähennys on silloin 83,24€. Näin ollen Tiina maksaa ensimmäiseltä siivouskuukaudelta 222,16€ kotitalousvähennyksen jälkeen ja muilta kuukausilta 122,16€.

ESIMERKKI 2.

Mikko tilaa Sivinalta äidilleen ikkunanpesua kahdesti vuoden aikana hintaan 54,90 €/ tunti. Kolmen tunnin ikkunanpesutyö maksaa hänelle 164,70€/ kerta, eli kahden kerran ikkunanpesu kustantaa yhteensä 329,40€. Mikko ei hyödynnä muita kotitalousvähennettäviä palveluita samana vuonna. 60% koitalousvähennys on kahdesta kolmen tunnin ikkunanpesusta yhteensä 197,65€. Omavastuun ollessa 100€, kotitalousvähennystä jää 97,60€, eli Mikko maksaa ikkunanpesuista 234,80€.

Lue lisää verottajan ohjeista: vero.fi/kotitalousvahennys