Categories
Blogi

Sivinan ammattilaisten siivousvinkit

Kokosimme Tarun ja Samin vinkit pieneksi siivousoppaaksi! Tutustu ja poimi parhaat vinkit talteen. 

 • Ylläpidä
  siisteyttä, älä odota siivouspäivään saakka kaaoksen kertymistä kotonasi. 
 • Karsi
  turha tavara. Jokaiselle asialle tulisi olla oma paikka. Kun olet käyttänyt tavaraa, laita se omalle paikalleen. Kun lattioilla, tasoilla ja pinnoilla ei loju ylimääräistä tavaraa, yleisen puhtauden ylläpito on helpompaa. 
 • Viikottaisella tasolla
  kannattaa imuroida koti. Lattioiden siisteyttä voi ylläpitää imurointikertojen välissä puhdistamalla pölyt lattioilta ja matoilta lattiankuivaimen avulla. Eteinen kannattaa imuroida jopa useammin kuin kerran viikossa, etenkin jos perheeseen kuuluu lemmikkieläimiä tai lapset tuovat leikkipuistosta tuliaisena paljon kuraa eteiseen.
 • Kuukausittain kannattaa
  pestä kylpyhuone ja wc, ettei kaakeleiden saumoihin ala kertymään punahometta. Punahomeen tunnistaa ruskeanpunaisesta väristä. Kun puhdistuksen tekee säännöllisesti, punahome lähtee yleispuhdistusaineella. Jos kalkkia ehtii muodostua, on käytettävä kalkinpoistoainetta.
 • Oikea työjärjestys
  on tärkeä, puhtaasta edetään kohti likaisempaa. Puhdistusaineiden kanssa on myös hyvä muistaa, että aloitetaan miedoista aineista edeten vahvempiin. Heti ei kannata aloittaa vahvoista aineista, joilla aika hyvin pystytään tuhoamaan kodin pinnat. 
 • Sijoita
  kunnollisiin siivousvälineisiin. Unohda vanhat teepaidat ja kalsarit. Kaupasta saa todella hyviä siivousvälineitä, joihin kannattaa panostaa. Hyvillä välineillä siivoaminen on helpompaa, nopeampaa ja tehokkaampaa kuin huonoilla. Oikeilla välineillä voi vaikuttaa myös siihen, että siivous kuormittaa mahdollisimman vähän ympäristöä, kun pesuaineita ei tarvitse käyttää ylenpalttisesti. 
 • Yleispuhdistusaineella
  pärjää pitkälle. Pesuaineita ei kannata myöskään lotrata liikaa, vaan antaa esim mikrokuituliinan hoitaa tehtävänsä sille tarkoitetulla tavalla. Kotona likaa ei tarvitse räjäyttää tolulla tai muilla kovilla puhdistusaineilla. 
 • Hinkkaaminen
  ei ole tämän päivän siivoustermi, käytä mieluummin aineita joiden annetaan vaikuttaa. 
 • Mattoja
  ei tarvitse tampata jos imuri on riittävän tehokas. 
 • Kun laadukkaisiin pintamateriaaleihin panostaa niin siisteyden ylläpitokin on helpompaa

Samin top 3 siivousniksit

”Astianpesukone, sitruuna ja lattiankuivain”

 1. Astianpesukonetta voi hyödyntää siivouksessa:
  Jos esimerkiksi jääkaapin hyllyt ja vihanneskorit suinkin mahtuvat astianpesukoneeseen, pese ne siellä. Astianpesukonetta voi käyttää mielikuvituksellisesti ja siellä voi puhdistaa muun muassa monia muovisia esineitä. 
 • Sitruunalla raikkaaksi ekologisesti:
  Kun jääkaapin hyllyt ja korit ovat astianpesukoneessa,  voit pikapesuohjelman aikana puhdistaa jääkaapin sisältä sitruunalla. Halkaise sitruuna, putsaa sillä jääkaapin pinnat ja anna vaikuttaa hetki. Pyyhi kostealla liinalla lopuksi ja sinulla on raikas jääkaappi.  

  Sitruuna toimii myös mikroaaltouunin puhdistuksessa. Laita sitruunalohkoja veteen ja muutamaksi sekunniksi mikro päälle. Anna höyrystyä hetki. Lopuksi pyyhi puhtaalla liinalla. Ihan superhelppoa ja ekologista, säästää aikaa ja vaivaa. 
 • Lattiankuivaimella (lastalla) saa kerättyä pölyä lattialta,
  kerää sillä irtoroskat pois. Käy myös hyvin mattoihin, jos on eläimen karvaa ym. Kuivaimella siivoaminen antaa lisäaikaa seuraavaan imurointikertaan. 

Taru vinkkaa

”Liesituulettimen suodattimen puhdistus onnistuu astianpesukoneessa. Siellä se tulee aika kivasti puhtaaksi. Ensin kannattaa huudella kuumalla vedellä.”

Lisää siivousvinkkejä saat viikottain seuraamalla meitä somessa!


Sami toimii kotisiivouksen esihenkilönä Leppävaaran toimipisteellä. Hän aloittanut puhdistuspalvelujen parissa vuonna 2006 (perustutkinto 2008, erikoisammattitutkinto 2011).
Taru puolestaan on tehnyt pitkän uran puhdistuspalvelualla ja tällä hetkellä hoitaa hallinnollisia tehtäviä Sivinassa (restonomi AMK 2003).