Categories
Blogi

Sivina on jo 25-vuotias

”Oli ajatus, visio ja sitä kohti mentiin” 

Espoolainen Diplomi-insinööri Pasi Pietilä perusti Sivinan 25 vuotta sitten. Perustamiseen vaikuttivat MBA-opinnot ja asuminen Englannissa, sekä tutustuminen sikäläiseen palvelukulttuuriin.  Kotitalousvähennys tuli kokeilumielessä käyttöön Suomessa samoihin aikoihin ja Pasia kutkutti ajatus yrittäjäksi ryhtymisestä. Englannista Suomeen palattuaan Pasi perusti Sivinan edeltäjän, MLP Maailmanluokan palvelut Oy:n.  

”Olin 35-vuotias perustaessani Sivinan edeltäjää, nyt ajatellen aika nuori. Oli ajatus, visio ja sitä kohti mentiin. Selvittelytyötä tein Englannissa paljonkin. Rohkeutta ja itseluottamusta vaatii se, että alkaa toteuttamaan suunnitelmiaan.”, Pasi pohtii.  

Maailmanluokan palvelut lähti ajatuksesta, että muualla maailmalla oli monia palveluita joita ei vielä näkynyt Suomessa: 

”Kun valitsee yritykselleen toimialan, josta on maailmalla toimivia malleja, ei voi mennä paljoa pieleen. Kotisiivouksen alalla oli maailmalla toimivia franchise-ketjuja. Ja kotisiivous oli markkinamielessä hyvä valinta.  Toimialan valinnalla on iso merkitys.”  

Kotisiivousta, kotipalveluita ja kotihoitoa 

Tällä hetkellä Sivina tarjoaa kotisiivousta, kotipalveluita ja kotihoitoa yksityisille ja kunta-asiakkailleen. Sivinaliikevaihdosta suuri osa tulee kotisiivouksista. Tavoitteenamme on ollut laajentaa palveluvalikoimaamme kuntapalveluissa ja näin olemme tehneetkin. Vuosi sitten Sivinan ostettua Hoivanet Oy:n, Sivina on tuplannut kuntapalveluiden laskutuksen. Hoivanet tunnetaan lapsiperheiden kotipalveluista, omaishoidon sijaistuksesta ja sairaan lapsen hoidosta. 

”Sivinassa on uutena palveluna nyt myös muuttosiivous ja se sopii meille tosi hyvin”, Pasi kertoo. 

Sivina on Pietilöiden omistuksessa ja tällä hetkellä Sivina kotipalveluita johtaa Pasin tytär Iina Pietilä:  

”Sivina on perheyritys ja sellaisena on tarkoitus pysyä. On palkitsevaa että perhe on mukana. Onhan se hieno asia nähdä tässä jatkuvuutta.” 

Pasin mukaan Sivinalla sujuu tällä hetkellä muutenkin:  

”Kotisiivousta on tehty pitkään, sillä menee mukavasti. Kotitalousvähennys on tällä hetkellä 60% ja kysyntää riittää. Liikevaihto on luontaisessa kasvussa ja tulosta tehdään. Kykymme ottaa vastaan uusia asiakkaita on hyvä!”  

Yrittäjänä toimiminen palkitsee monin tavoin 

”Yrittäjänä oleminen, se kun asettaa itselleen tavoitteita ja saa valmiiksi itse suunnittelemiansa tehtäviä on palkitsevaa”, Pasi pohtii.  

”Toiminnanvapaus ja se, että pystyy vaikuttamaan asioihin. Jos tekee huonoja päätöksiä, niistä kantaa itse vastuun.  Töitä pitää tehdä, mutta tapa on sitten ehkä vapaammin valittavissa.”  

Valitsemaansa toimialaan Pasi on tyytyväinen:  

”Alun perin selvittelin erilaisia palveluita, joita voisin alkaa tuottamaan. Sellaisia, joiden skaalautuvuus isommaksi olisi helppoa, tarvitsematta tehdä suuria investointeja. Palvelut muodostavat jo 70% suomen bruttokansantuotteesta, eli olen tyytyväinen että valitsin palvelualan.” 

Parasta palautetta Pasista on kuitenkin se, kun työntekijät viihtyvät:  

”Hienointa on se, että ihmiset pysyvät töissä Sivinassa. Eräskin työntekijä on ollut meillä jo 18 vuotta erilaisissa tehtävissä. Ihmiset ovat tehneet pitkiä uria meillä.” 

Kuka?  

Pasi Pietilä, Sivina Oy: n perustaja ja toimitusjohtaja 
Koulutus: Diplomi insinööri ja MBA  
Perhe:  Vaimo ja neljä lasta  
Harrastukset: Golf, moottoripyöräily, lomailu Espanjassa 
Motto: ”Du kan om du vill!”