Categories
Blogi

Muistitko hyödyntää kotitalousvähennyksen?

Vuonna 2023 kotitalousvähennys on -60%

Kuva: Shutterstock

Kun tilaat Sivinalta kotiisi siivousta, kodinhoitoa, lastenhoitoa tai kotihoitoa, voit saada palveluista kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennys tarkoittaa kevennystä veroihin. Sitä voi saada tietyistä kotiin ostettavista palveluista, kuten siivouksesta, remontoinnista ja lastenhoidosta, sekä hoivapalveluista. Saat kotitalousvähennystä myös silloin, kun ostat näitä palveluita mökillesi tai vapaa-ajan asunnollesi. Myös lähiomaisesi, joka on osallistunut palvelujen maksamiseen, voi saada kotitalousvähennystä.

Vuonna 2023 kotitalousvähennys on 60% ja tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että voit vähentää 60% ostamiesi palveluiden summasta verotuksessa. Todellisuudessa siis maksatkin vain 40% palvelun alkuperäisestä hinnasta.

Vähennyksellä on maksimimäärä, eli sitä voi saada enintään 3500€ vuodessa henkilöä kohden. Omavastuu kotitalousvähennystä hakiessa on 100€ kokonaisuudessaan yhden vuoden aikana. Jos siis tilaat kotiisi ikkunanpesua, remontointiapua ja lastenhoitoa samana vuonna, maksat 100€ omavastuuosuuden vain kerran.

Miten kotitalousvähennystä haetaan?

Kotitalousvähennys haetaan jälkikäteen veroilmoituksen täyttämisen yhteydessä. Muistathan siis säilyttää kuitit ja laskut tätä varten! Vähennystä voi hakea myös sitä mukaa kun palveluita käyttää, ilmoittamalla tiedot verottajalle ja näin pienentämällä omaa veroprosenttiaan.

Tietyt etuudet, kuten samaan työhön liittyvät tuet, kotihoidon tuki tai omaishoidon tuki, voivat estää kotitalousvähennyksen saamisen. Myöskään tilanteessa, jossa käytät palveluseteliä, et voi hyödyntää kotitalousvähennystä.

Mitä kotitalousvähennys tarkoittaa käytännössä?

Alla pari esimerkkiä tilanteista, joissa asiakas hyödyntää kotitalousvähennystä ja saa siten siivouspalveluita erittäin edullisesti!

Esimerkki 1.

Tiina tilaa Sivinalta joka tiistai säännöllisen kotisiivouksen, johon kuluu siivoojalta yhteensä kolme tuntia. Hän asuu Helsingissä, jonka alueella siivouksen tuntihinta maanantaista kesiviikkoon on Sivinalla 48,90€. Yhdelle siivouskerralle muodostuu hinnaksi 146,70€. Kotitalousvähennyksen jälkeen Tiina maksaa kuitenkin siivouksesta vain 88€/kerta.

Esimerkki 2.

Mikko tilaa Sivinalta äidilleen ikkunanpesua kahdesti vuoden aikana hintaan 51,99 €/ tunti. Kolmen tunnin ikkunanpesutyö maksaa hänelle 155,97€/ kerta, eli kahden kerran ikkunanpesu kustantaa yhteensä 311,94€. Mikko ei hyödynnä muita kotitalousvähennettäviä palveluita samana vuonna. Omavastuun ollessa 100€, se vähennetään 311,94€ kokonaissummasta. Näin jäljellejäävästä 211,94€ summasta vähennettäessä 60% kotitalousvähennys, jää palvelulle hintaa 127,20€. Kun lasketaan yhteen omavastuu 100€ + 127,20€ Mikolle jää maksettavaa ikkunanpesusta 227,94€. Mikko säästää 84€.

Lue lisää kotitalousvähennyksestä vero.fi-sivustolta!

Ja siitä vain tilaamaan siivousta, ikkunanpesua tai vaikkapa lastenhoitoa!